maanantai 24. joulukuuta 2012

Joulunviettoa lapsena

Talvella oli joku anonyyminä (ikävä kyllä) esittänyt toiveen minun ja ilmeisesti muidenkin joulublogeihin, että kirjoittaisimme omista jouluperinteistä. Siitä miten joulua vietetään ja vietettiin kodeissamme.

Ajatushan on kiva ja aloinkin miettimään muistanko kuinka tarkkaan miten joulu sujui kodissamme 70- ja 80-luvuilla. Valokuvia en meidän jouluista löytänyt, vain tämän yhden, joka on otettu 70-luvun lopulla.

Isälläni oli tapana sitoa saunavihtoja pakkaseen odottamaan joulua. Sieltä ne sitten jouluaaton aattona otettiin ja ajelimme viemässä niitä ystäville ja tutuille vähän kuin joulukukiksi. Joulukuusen kaadoimme mummolan metsästä tai sitten paperitehtaalla oli tapana lahjoittaa kuusi työntekijöilleen.
Aattoaamuna saimme katsella telkkarista lastenohjelmia ja koristelimme kuusen. Kuusessamme oli isän itsetekemiä punaisia puisia koristeita, olkikoristeita ja vanhoja hienoja karkkeja. Näitä äiti oli säästänyt omasta lapsuudestaan. Lisäksi oli sähköiset kynttilät.

Edessä isän tekemiä puisia koristeita ja takana karkkikoristeet. Harmittavan huonokuntoisia nykyisin.

Klo 12 kuuntelimme joulurauhanjulistuksen ja söimme sen jälkeen riisipuuroa kanelilla ja sokerilla. Tästä alkoikin se hokeminen: milloin pukki tulee? :)
Joulusaunaan menimme n. klo 16 ja sen jälkeen hiukset letitettiin ja puettiin punaiset mekot päälle. Äidillä oli hieno joulunpunainen essu.
Joulupöydässä oli kinkkua, peruna-,porkkana- ja lanttulaatikkoa, graavisuolattua lohta, rosollia (vaaleanpunaisella kermavaahdolla), sienisalaattia ja joitain säilykkeitä (kuten säilöttyjä herneitä). Jälkiruuaksi oli luumukiisseliä kermavaahdolla. Ja syönnin jälkeen se hokeminen vasta alkoikin; koska se pukki tulee. Vaikka saunassa olessamme joku oli jo kolistellut ja tainnut jo silloin käydä tuomassa lahjat tuulikaappiin ;)
Tämän tontun teimme lapsena isän ja äidin kanssa


Näin sujui meidän joulumme ainakin 80-luvun alussa, varmaan jo 70-luvullakin, mutta sitä en oikein muista;)

Näihin kuviin ja tunnelmiin toivotan kaikille
Rauhallista joulua ja onnea vuoteen 2013!

2 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Hyvää ja rauhaisaa Joulua myös sinulle!

SariW kirjoitti...

Oikein iloista ja levollista joulua sinullekin !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...